Scroll Top

TULE TUOMARIKSI

Suomen Palloliitto (SPL) järjestää erotuomarikurssit.

Pelinohjaajakurssin käyneenä olet siis erotuomaripolun ensimmäisellä portaalla. Seuraava porras matkalla jopa kohti kansainvälisiä kenttiä erotuomarina on juurikin peruskoulutus. John Wikman (Rovaniemi) kävi erotuomarin peruskurssin muutama vuosi sitten ja on nyt edennyt erotuomarina yllä olevassa kuvassa esitetyn polun kolmannelle askelmalle (Kakkosen erotuomariksi). Tässä Johnin mietteitä tähänastisesta erotuomariurastaan:

  • Erotuomariura on tuonut tullessaan satoja tuomittuja otteluja, runsaasti koulutustapahtumia ja paljon uusia ystäviä.
  • Erotuomarina olen päässyt reissaamaan rakkaan lajin jalkapallon parissa ympäri maata ja välillä ulkomaillekin.
  • Olen päässyt osallistumaan lukuisiin turnauksiin ja koulutuksiin kuten mm. Kai Pahlman lopputurnaukseen, Erotuomariakatemiaan ja Piteån kansainväliseen turnaukseen.
  • Parasta erotuomarina on se, että pääsee haastamaan / kehittämään itseään jatkuvasti ja erotuomaritoiminta avaa pääsyn mahtavaan yhteisöön.

Lähde sinäkin mukaan erotuomaritoimintaan ja tuo kaverisikin mukaan! Erotuomarina näet peliä aivan uudesta näkövinkkelistä, saat liikuntaa, olet osa jalkapalloperhettä ja saat korvauksen tehdystä työstä.

Palloiluterveisin, Klaus Kulju & Esko Hakola

Erotuomariasiantuntija Klaus Kulju| 040 869 7065 | klaus.kulju@palloliitto.fi

Erotuomarikoordinaattori Esko Hakola| 050 518 5004 | esko.hakola@palloliitto.fi

PELINOHJAAJAKOULUTUS

Kaikki Pelaa -ohjelmaan kuuluvaa pelinohjaajakoulutusta järjestetään 14-15-vuotiaille junioripelaajille sekä lasten ja nuorten ohjaustoimintaa aloittaville henkilöille. Koulutus valmistaa toimimaan pelinohjaajana 7-11-vuotiaiden lasten otteluissa. Samalla kurssi tuo osallistujat lähemmäs erotuomaritoimintaa kouluttamalla jalkapallosääntöjä ja käytännön toimintaa oikeudenjakajan roolissa. Moni jatkaakin seuraavana vuonna erotuomarin peruskurssille. Pelinohjaajana olet aitiopaikalla katsomassa, kun tulevaisuuden futaajat ottavat ensikosketuksiaan ja ohjaamassa lapsia uuden harrastuksensa alussa.

PERUSKOULUTUS

Jalkapallo- ja futsalerotuomarin ura alkaa peruskurssista. Koulutus johdattaa osallistujat jalkapallon sääntöihin, jotka ovat yksinkertaisia, mutta samalla monimuotoisia – kuten itse pelikin. Kurssissa on kolme osaa: luentokoulutus, jossa opetellaan säännöt ja niiden tulkintaa, kenttäkoulutus, jossa toimintaa harjoitellaan käytännössä sekä tutustumisottelu, jossa toimitaan erotuomarina oikeassa ottelussa kokeneemman erotuomarin opastuksella. Kursseja järjestävät Palloliiton alueet ja niille voivat hakeutua jalkapallosta sekä erotuomaritoiminnasta kiinnostuneet vuoden aikana 15 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat.

JATKOKOULUTUS

Kaikki jalkapallo- ja futsalerotuomarit käyvät vuosittain jatkokoulutuksen, jolla varmistetaan tietojen ajantasaisuus sekä käydään läpi muuttuneet ja painotettavat tulkinnat. Vuosittain on lisäksi suoritettava liiton tai alueen määräämä teoreettinen koe ja tasosta riippuen kuntotesti. Lisäksi järjestetään syventävää jatkokoulutusta valituista aiheista.

EROTIOMARIAKATEMIA - JA KYKYKOULUTUS

Alueet järjestävät erotuomariakatemiakoulutuksia urallaan eteenpäin menossa oleville erotuomareille. Koulutusta voidaan järjestää turnausten yhteydessä, kohdennettuna koulutuksena tai leireinä. Kaikilla neljällä alueella aloitetaan erotuomariakatemiat vuonna 2020.

Palloliitto järjestää myös maanlaajuisen kykyerotuomarikoulutuksen pojille Huuhkajat- ja tytöille Helmarit- turnauksien yhteydessä kesäkuussa Eerikkilässä, mihin alueet esittävät erotuomareitaan. Erotuomarit saavat kattavaa palautetta ottelusuorituksistaan ja koulutusta valituista aiheista. Koulutusta järjestetään myös lokakuussa ja tammikuussa Urheiluoppilaitosten turnausten yhteydessä. Turnauksissa keskitytään heidän tapahtumanaikaisten otteluidensa analysointiin ja käsitellään tarkasti osallistujien toimintaa.

MIESTEN KOLMOSEN EROTUOMARIKOULUTUS

Miesten Kolmonen on korkein alueiden hallinnoima sarja ja tämän tasoisille erotuomareille järjestetään oma koulutus keväällä. Monesti alueiden yhteistyönä toteutettava viikonloppukoulutus käsittelee koulutusaiheita syvällisemmin ja sisältää myös lajiharjoitteita sekä otteluiden erotuomareiden analysointia.

MIESTEN KAKKOSEN EROTUOMAREIDEN KOULUTUS

Miesten Kakkosen erotuomarit kokoontuvat viikonlopuksi ennen kauden alkua sekä kesän koulutustilaisuuteen. Ohjelmassa on päivittäin fyysistä harjoittelua, lajiharjoitteita, luentokoulutusta ja ryhmätöitä. Heille järjestetään myös kauden aikaista koulutusta mm. Teamsin välityksellä. Kakkosen erotuomareita käytetään myös Veikkausliigassa neljänsinä erotuomareina.

NAISTEN KANSALLISEN LIIGAN EROTUOMAREIDEN KOULUTUS

Palloliitto kutsuu Naisten Kansallisessa Liigassa toimivat naiserotuomarit sekä avustavat erotuomarit koulutukseen kevään kurssin lisäksi kauden puolivälissä. Ohjelmassa on päivittäin fyysistä harjoittelua, lajiharjoitteita, luentokoulutusta ja ryhmätöitä. Heille järjestetään myös kauden aikaista koulutusta mm. Teamsin välityksellä.

MIESTEN VEIKKAUSLIIGAN JA YKKÖSEN EROTUOMAREIDEN KOULUTUS

Valioerotuomarit kokoontuvat vuosittain noin neljä kertaa. Kauteen valmistaudutaan pääsääntöisesti viikon mittaisella ulkomaan harjoitusleirillä. Leiri toimii Miesten Veikkausliigan erotuomareiden ja avustavien erotuomareiden pääkoulutustapahtumana. Joinakin vuosina järjestetään ulkomaan leirin sijaan koulutusviikonloppu Eerikkilässä maaliskuussa. Ohjelmassa on päivittäin fyysistä harjoittelua, lajiharjoitteita, luentokoulutusta ja ryhmätöitä. Kauden aikana erotuomarit saavat erotuomaritarkkailijoilta palautetta otteluistaan, minkä lisäksi erotuomarivaliokunta seuraa heidän suorituksiaan. Heinäkuussa kokoonnutaan analysoimaan alkukauden suorituksia ja tilanteita sekä suorittamaan kuntotestit.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.