Scott Baines antamassa ohjeita WBA-leirillä Rovaniemellä joulukuussa. Kuva: Anssi Kiuru.

Rovaniemeläisen juniorijalkapalloilun erikoisseuran FC Santa Claus Junioreiden ja englantilaisen Valioliigaseuran West Bromwich Albionin yhteistyö syvenee.

– Me saamme töihin WBA:n valmentajan, Junioreiden johtokunnan jäsen Marko Autti iloitsee.

West Bromwich Albionin Football Development Schoolin valmentaja Scott Baines valmentaa jatkossa kaksi päivää kuukaudessa junioreita Rovaniemellä.

– WBA on järjestänyt leirejä Suomessa kahdeksan vuoden ajan. Viime kesästä alkaen olemme keskustelleet mahdollisuudesta syventää yhteistyötä. WBA haluaa toimia Suomessa, jossa yhteistyö on sujunut hyvin. Heidän mukaansa on turhaa työskennellä Saksassa tai Hollannissa, koska siellä homma jo osataan, Autti kertoo nauraen.

Yhteistyön tiivistämistä haluavat etenkin junnujen vanhemmat. Kaipasimme kansainvälistä tuulahdusta seuratoimintaamme. FDS auttaa koko seuraa, pelaajia, valmentajia ja toimihenkilöitä.

Rovaniemelle kootaan yhteensä noin 25 pelaajan ryhmä, joka jaetaan kahtia sopiviin ikäryhmiin. Liikkuminen ryhmien välillä on mahdollista, jos taitotaso niin edellyttää. Ryhmän pohjana ovat jo aiemmin FDS-toiminnassa mukana olleet pelaajat, mutta myös uusia motivoituneita pelaajia otetaan mukaan. Tälle FC Santa Claus Junioreiden FDS-ryhmälle Baines vetää keskellä viikkoa kahden päivän intensiivileirin.

– Halusimme, etteivät pelaajat ole poissa omista joukkueistaan, harjoituksistaan, ja peleistään, joten leirit pidetään viikolla. Hieman tämä vaatii joustoa kouluilta, ja tähän asti koulut ovat suhtautuneet suunnitelmiin hyvin myötämielisesti, Autti kertoo.

– Ryhmä on avoin myös RoPSin junioreille, ja miksei kauempaakin tuleville, ovet ovat auki yli seurarajojen, Autti painottaa.

– Tavoite on kehittää Rovaniemen ja koko Pohjois-Suomen juniorivalmennusta. FDS-ryhmällä on kovat urheilulliset tavoitteet. Valikoidun FDS-ryhmän lisäksi Baines vetää treenejä myös muille Junioreiden pelaajille.

– Ja konsultoi ja auttaa muita valmentajia. Baines tai joskus joku muukin valmentaja on koko seuran käytössä. Bainesin taustatukena toimii FF Jaron edustusjoukkueen päävalmentaja, WBA-leireiltä tuttu Kristian Heames, joka on mukana leireillä, jos aikataulut vain antavat myöden.

Yhteistyön rahoitus tulee pitkälle jalkapallojunnujen vanhempien pussista.

– Mukaan on lisäksi tulossa yhteistyökumppaneita, Autti kertoo.

Vaikka Albion on pitkään vetänyt leirejä Suomessa, koskaan aiemmin sen valmentaja ei ole ollut juniorivalmentajana suomalaisseuran palkkalistoilla.

– Tämä on melkoinen kehitysharppaus juniorivalmennuksessa, koko Suomenkin mittakaavassa, Autti painottaa.

Ensimmäinen FC Santa Claus Junioreiden West Bromwich Albion FDS-intensiivileiri järjestetään 9.-10.5. Lisätietoja saa FC Santa Claus Junioreiden toimistolta.

Teksti: Markku Saukko/Lapin Kansa