Rovaniemen suurimman seuran toimistolla vieraili tiistaina arvovaltaista väkeä, kun aamulla Pohjois-Suomen piirin piirijohtaja Esa Saajanto kävi keskustelemassa seuran tilanteesta Laatuseura-järjestelmässä. Saajannon vierailua täydensivät seuramme oma kasvatti, Henri Lehto, sekä juniorimaajoukkuevalmentaja Juha Malinen.

Mistä siis moinen Suomi-paitoja kantavan konklaavin kerääntyminen Suutarintielle johtui? Esa Saajanto kävi läpi Laatuseura-järjestelmän tavoitteita ja aiemmin saavutettuja tasoja. Saajannon johdolla laitettiin suuntaviivoja tuleville kehityskohteille, jotta järjestelmässä päästään etenemään vieläkin ylemmäs. Piirijohtajan mukaan seuramme on hyvällä tiellä ja perustoiminnoiltaan kunnossa.

Pohjois-Suomen valmennuskeskuksen päällikkö ja U21- sekä U19-maajoukkueiden valmentaja Juha Malinen ruoti pelaajien kehittymisen seurantaa, johon seuramme on valittu mukaan huippuseurana. Seura – ja sitä myötä kaikki ikäryhmän joukkueet valmentajineen – on sitoutunut osallistumaan seurantatapahtumiin, sekä seurantaan kuuluviin koulutuksiin. Malisen mukaan kaiken toiminnan isona tavoitteena on saada tuotettua maajoukkuepelaajia, päästä arvokisoihin ja voittaa siellä pelejä. Aiheeseen liittyen Malinen nosti taululle kaksi tärkeää sanaa, jotka on hänen mukaansa hyvä muistaa suomalaista peli-identiteettiä määriteltäessä: rehellisyys ja rohkeus.

Malinen teroitti vielä, mitä kaikkea Palloliiton tarjoamaa tukea yksittäiselle seuralle sisältyy kalenterivuoteen sen ollessa mukana kehittymisen seurannassa. Vastaavantyyppisiä seurakäyntejä on viisi kappaletta ja valmentajakoulutuksien osuus on kaksi kahden päivän koulutustapahtumaa. Kehittymisen seuranta ja Huuhkajapolku ovat Valmennuskeskuksen yksi tärkeistä painopistealueista.

FC Santa Claus Junioreiden osalta pohdintaa aiheuttivat Malisen esittämät kysymykset siitä, millainen on tulevaisuuden santalainen U21-maajoukkuepelaaja, sekä suomalaista peli-identiteettiä koskevat kysymykset.

Kokenut valmentaja antoi seurallemme myös kunniaa siitä, että olemme Rovaniemen suurin seura. Esityksissä tuotiin niin ikään esiin A-maajoukkue- ja nuorisomaajoukkuepelaajia Pohjois-Suomen alueelta ja FC Santa Claus Junioreista. Muun muassa nykyään RoPS:aa edustavat Juho Hyvärinen ja Jussi Niska mainittiin aivan oikein seuramme kasvateiksi. Laadukas työmme jo aiempina vuosina ei ole siis painunut unholaan, eikä jäänyt Palloliitolta huomaamatta.

Seuramme kasvatti myös A-maajoukkueessa

Siis mitä ihmettä? Olemme saaneet kasvatettua pelaajia nuorisomaajoukkueisiin, mikä on hieno todella saavutus, mutta seuraltamme on kuitenkin myös edustusta jopa A-maajoukkuetasolla. Pelaavassa kokoonpanossa ei vielä, mutta valmennustiimin videoanalyytikkona häärää Henri Lehto, joka aloitti uransa aikanaan Saarenkylän Nuorisoseurassa, joka myöhemmin vaihtoi nimensä FC Lynxiksi. Nykyisin seura tottelee nimeä FC Santa Claus Juniorit.

– Täällä toimistossa on lähes kaikki muu muuttunut, paitsi tuo kello, joka roikkuu edelleen seinällä, Palloliiton tutkimus- ja pelianalyysiasiantuntijana toimiva Lehto naurahtaa, osoittaen sinistä Blackburn Roversin seinäkelloa.

Hiljattain takaisin kotikonnuilleen muuttanut Lehto työskentelee Rovaniemeltä käsin ja oli kouluttamassa seuran valmentajia kuormittavuuden ja intensiteetin saloihin.

– Laji on muuttunut vuosien aikana fyysisiltä ominaisuuksiltaan nopeammaksi ja kovemman intensiteetin suorituksia tapahtuu enemmän – siihen meidän on pystyttävä harjoittelulla vastaamaan, Lehto huomautti.

Hänen mukaansa harjoittelussa on haasteita muun muassa puutteellisen kestävyyspohjan vuoksi. Liikunnan määrän lisääminen on kriittisessä asemassa, mikäli halutaan harjoitella laadukkaasti.

Päivä huipentui Ounashallille, jossa valmentajakaarti Juha Malisen johdolla oli seuraamassa ja arvioimassa P04-joukkueen harjoituksia.